Vizija svetuje

Domov Vizija svetuje Boniteta – zavarovalna premija

Boniteta – zavarovalna premija

Objavljeno: 22. julij, 2020

Boniteta je ugodnost, ki jo delodajalec v zvezi z zaposlitvijo da zaposlenemu ali njegovemu družinskemu članu. Lahko je dana v obliki proizvoda, storitve ali druge ugodnosti v naravi.

Boniteta, ki jo prejme zaposleni, povečuje njegovo premoženjsko korist za njegove zasebne namene in je davčno priznan strošek, saj je obdavčena z dohodnino. V kolikor bonitete niso obdavčene, so stroški teh bonitet davčno nepriznani.

Med ugodnosti, ki jih da delodajalec zaposlenemu spada tudi zavarovalna premija. Kot vse obdavčljive bonitete je tudi ta obdavčena z dohodnino in prispevki za socialno varnost.

Delodajalec lahko kot boniteto plačuje zavarovanja kot so na primer: življenjska, nezgodna, zavarovanje odgovornosti. Kot boniteta se šteje tudi dokup delovne dobe, če je upravičenec zavarovalne vsote zaposleni in ne delodajalec.

Vsa življenjska in mešana zavarovanja se tako štejejo za boniteto, pogoj je, da premije plačuje delodajalec, pogodbeni upravičenec mora vedno biti zaposleni ali njegov družinski član ( to pa so zakonec (ali zunajzakonski partner ali partner v istospolni skupnosti), otrok, posvojenec ali pastorek (ali otrok zunajzakonskega partnerja ali partnerja v istospolni skupnosti) ter posvojitelji.

Kot boniteta se upošteva tudi zavarovanje odgovornosti članov uprave in nadzornega sveta.

Stroški bonitet članov nadzornega odbora so davčno priznani v višini 50%.

Nazaj


Morda vas utegne zanimati tudi:

© 2016 - 2022 Vizija računovodstvo d.d., vse pravice pridržane. | Piškotki | Varstvo podatkov